Acupunctuur, een behandelmethode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde

De Traditionele Chinese Geneeskunde (internationaal afgekort naar Traditional Chinese Medicine ofwel TCM ) kent eigenlijk 3 peilers: Acupunctuur, Kruidengeneeskunde en Tuina. Acupunctuur is een behandelmethode waarbij een metalen naald in een specifiek acupunctuurpunt geprikt wordt om zo de Qi (levensenergie) te versterken, sederen of te harmoniseren.

Energie in acupuntuurpunten

Het lichaam telt ongeveer 365 acupunctuurpunten en 12 meridianen. Door bepaalde acupuntuurpunten te gebruiken zag men vroeger een reactie in een specifiek orgaan. Door al die specifieke punten als het ware te koppelen ontstonden er lijnen, de meridianen die elk bij een specifiek orgaan horen. Is iemand bijvoorbeeld erg onrustig en je prikt dan bijvoorbeeld een specifiek punt op de hartmeridiaan aan dan zie je dat iemand rustig wordt.

Alles draait dus om qi om energie. Er zijn verschillende soorten van qi/energie. Qi om te verwarmen, beschermen,transformeren en qi nodig voor het aansturen van allerlei processen in het lichaam. Alles is energie en juist die energie beïnvloed je met acupunctuur teneinde dat wat verstoord is weer in balans te krijgen. Deze energie, ik noem het nu verder qi, stroomt door ons gehele lichaam, is ook rondom is. Het is de gi waardoor wij kunnen ademhalen maar het is ook de qi waardoor wij op de aarde kunnen bewegen en niet zweven. Het zelfherstellende vermogen van ons lichaam is ook qi en juist die qi kun je beïnvloeden door acupuntuur en tuina.

Toepasbaarheid van Acupunctuur

Acupunctuur kan ingezet worden bij allerlei ziektes/aandoeningen die jouw qi uit balans hebben gebracht, datzelfde kan met tuina. Aandoeningen en onbalansen zoals migraine, burn-out, hernia, spijsverteringsproblemen, allerlei pijnen, rsi, stress, menstruatieproblemen, oorsuizen, hoofdpijn, overgewicht, reuma, darmproblemen, allergie, hooikoorts, eczeem, rugpijn, nekpijn, schouderpijn, overspannenheid en nog veel meer.

Doel van Acupunctuur en Tuina

Om de Qi onbalans te herstellen, te verbeteren, sederen of om te harmoniseren kunnen Acupuntuur en Tuina uitstekend worden ingezet.
Tuina en Acupuntuur zijn theoretisch gezien aan elkaar gelijk gesteld. Je dient alles te weten over de acupunctuurpunten, hun exacte ligging en hun energetische werking wat betekent dat ik precies moet weten wat er in het lichaam gebeurt wanneer ik een bepaald acupunctuurpunt manipuleer.

acupunctuur nissewaard spijkenisse lutte qipong
acupunctuur nissewaard spijkenisse lutte qipong

Afspraak maken?

U wilt graag geholpen worden maar weet niet hoe te beginnen? Vul uw gegevens in ik bel u terug om een afspraak met u in te plannen.

    acupunctuur nissewaard spijkenisse lutte qipong