Guasha therapie, het letterlijk schrapen van ziekten

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) kent men verschillende technieken die zowel bij Acupuntuur als bij Tuina ingezet kunnen worden en 1 daarvan is Guasha. Gua Sha betekent letterlijk schrapen van ziekten. Het is een zeer doeltreffende methode die ik naast Tuina en Acupuntuur heel veel gebruik. Zeker bij rug, nek en schouderklachten zie je vrijwel direct resultaat. Een fantastische methode al zeg ik het zelf. Ook bij Guasha gaat alles om Qi en Xue, energie en bloedstroom. Daar waar pijn en stijfheid zijn, dus een onbalans, is de stroom van bloed en energie niet goed waardoor de circulatie ervan belemmerd is. Net als bij acupunctuur en Tuina, Moksa en Cupping streef je er bij Guasha naar om de onbalans te herstellen zodat bloed en energie weer vrij kunnen circuleren.

Schrapen met beschermende en ontgiftende Guasha olie.

Tijdens de Guasha behandeling smeer ik een speciale Guasha olie op het aangedane gebied op de huid. Deze rode of witte olie bevat verschillende kruiden die pijnstillend en verwarmend werken. Ook beschermd de olie de huid en heeft de olie een ontgiftigende werking. Nadat ik de huid ingesmeerd heb begin ik met het schrapen. Hiervoor gebruik ik een jade stenen schraper. Er zijn diverse vormen schrapers zo heb je bijvoorbeeld een kleinere schraper nodig voor een oor en een grote schraper voor de rug.

Een pijnloze behandeling

Het schrapen doet geen pijn al kan de huid er na de behandeling behoorlijk beurs uitzien. De kleur van de huid kan rood, paars en soms zelfs zo paars zijn dat het bijna zwart lijkt. Afhankelijk van je weerstand is deze verkleuring meestal tussen de 3 en 7 dagen verdwenen. Aan de verkleuring zie je waar de blokkade zit en hoelang de blokkade, onbalans al aanwezig is. Wanneer de blokkade er al veel langer zit zie ik een meer donkere verkleuring van de huid.

Toepasbaarheid van Guasha

Guasha kan net als acupunctuur en tuina ingezet worden bij veel aandoeningen omdat ook guasha invloed heeft op veel systemen van het lichaam; spieren, huid, zenuwen, meridianen en acupunctuurpunten. Guasha ontgiftigt en stimuleert de vrije doorstroom van bloed en qi e. Blokkades worden opgeheven. Guasha stimuleert het immuunsysteem, geeft ontspanning en werkt pijnstillend.
Guasha kan onder andere gebruikt worden bij hernia, rug-nek- en schouderklachten, migraine, buikklachten, burn-out, spijsverteringsproblemen, pijn, migraine en meer.

Goed om te doen na een Guasha behandeling

Na de behandeling is het belangrijk voldoende te drinken, liefst niet te koud en geen koolzuurhoudende drank. Op deze manier help je jouw lichaam te ontgiften. Alle afvalstoffen die los zijn gekomen moeten het lichaam uit. Na de behandeling kan het voorkomen dat je wat misselijk bent en of wat hoofdpijn hebt welke van korte duur zijn. Guasha is voor mij een heel fijne en zeer effectieve behandelmethode.

guasha
guasha

Afspraak maken?

U wilt graag geholpen worden maar weet niet hoe te beginnen? Vul uw gegevens in voor een intake.

    petra lengkeek holistisch energetisch therapie spijkenisse lutte